The Last Unicorn

Най-накрая се наканих да пиша и за нея. Нямам навика да използвам блога си за ревюта, както правят доста познати, но тази книга ме докосна и смятам, че си е заслужила цял пост + споменаване в неограничено количство други, а мястото в сърцето ми се подразбира 😉

Подходих към книжката с малко… скептицизъм. Прекалено много хвалби и хвърлиха разни хора, редом с обяснението, че филмчето по нея е не по-малко прекрасно. Е, гледала съм въпросната анимация преди доста години и честно казано, не успя да ме впечатли. Визията ми се стори много изпрана, а сюжета – прекалено детински и наивен. Единствено песничката успя тогва и успяваше всеки следващ път от тогава насетне да предизвика възхищението ми. Може би на онзи етап все още не съм била готова да го грокна в пълнота или може би филмчето наистина не е било в състояние да пресъздаде ключовите моменти, които ме грабнаха в книжката. Ноут ту селф: да си дръпна филмчето и да го гледам. Пак.

И въпреки ниските ми очаквания(или може би именно заради тях 😉 ) книгата невероятно много ме впечатли. Толкова е.. истинска! Маскирана е като детска приказка или вълшебна история, но говори със загадки и скрити пословици като притча. На места звучи сериозно и използва метафори и мерена реч, а в същото време е пропита както с приятен и лек хумор, така и с тънка ирония. Използваните клишета са ненатрапчиви и очевидно умишлени, поставени в точното време, на правилното място и само подчертават истинското в книгата, без да го заместват, замазват или заличават.

Изобщо книгата е от онези ценни находки, които не ти дават отговорите, но по много елегантен начин ти помагат сам да намериш онези отговори, които са ти нужни в конкретния момент. На мен ми попадна в момент, в който бях разкъсана между купища чужди представи за истинност и лутайки се в безкрайния им лабиринт на отражения не можех да намеря своята. Рогът на еднорогата с лекота пусна лъч светлина в мрака и заглушавайки химерите и фалшивите образи ми освети пътя към моята истина и ми помогна да го намеря. Мисля, че пътят е бил през цялото време с мен, звънът от копитата само ми помогна да слушам по-внимателно 😉 Пожелавам на всеки да го чуе!

Повече за Еднорогата

Реклами
Published in: on май 8, 2007 at 9:35 pm  9 коментара  

The URI to TrackBack this entry is: https://ladythistle.wordpress.com/2007/05/08/the-last-unicorn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 коментараВашият коментар

 1. Благодаря. Влиза в списъка на чакащите и измества няколко класики:)

 2. Мда, и мен ме убеди. Тя беше в списъка с чакащи така или иначе, но сега попрескочи няколко места 🙂

 3. Хихи, насадих се яко. Сега остава и да не ви хареса 😉
  Шегата настрана, книга си струва само ако знаеш какво да търсиш в нея, едно наум и за двамата.

 4. Искам, искам, искам, искам! Преиздавана ли е скоро?

 5. Издадена е съвсем наскоро всъщност, ще се погрижа 🙂

 6. Между другото – преди време я търсих в няколко книжарници и никъде я нямаше. В „Хеликон“ изобщо не бяха чували. Знам, че е преиздавана наскоро, но някой има ли идея къде може да се намери?

 7. Книгата не е преиздадена, а преведена на български и издадена в България за пръв път съвсем наскоро, при това като част от един уникален, струва ми се, проект.
  Ето малко повече информация, ако четеш надолу, ще намериш и информация как да си намериш книгата:
  Еднорога

  Впрочем сега ще си едитна основния пост, за да добавя линка там.

 8. 10x

 9. тъкмо си я поръчах. разбрах за нея от 1 друг блог от някакво svetli4e – имаш ли нещо общто?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: