Higher and faster

Представете си, че сте в подножието на много висока планина. За един живот не можете да я изкачите, но можете да се качите толкова високо, колкото ви позволяват възможностите. За да стигнете най-горе обаче освен да сте издръжлив ии мотивирани, трябва да можете да намирате правилния път.

Разбира се, не е необходимо да го правите. Можете просто да си се мотате из ниското. Или да се качите някъде, където гледката ви харесва и да си останете там. Или да се въртите в кръг и да обикаляте планината на едно и също равнище. Или да се мотате нагоре-надолу безцелно без път и посока.
Ако все пак решите да се катерите, имате няколко проблема пред вас. Единият е скоростта с която трябва да се движите. Колкото и бързо да се изкачвате, не можете да знаете дали сте наистина бързи, ако нямате отправна точка, по която да се мерите. Ако с вас има някого, можете да сте или по-бързи или по-бавени от него. Но ако искате да сте наистина бързи, трябва да се мерите с друг наистина бърз, за да имате добра база за сравнение. Освен това ако сте повече, по-лесно намирате път нагоре, като направите съпоставка между опита на всички.

И така, оказва се, че пътят нагоре е по-лесен за минаване в група, заедно с още един или повече хора. Обаче никой не тръгва отдолу с друг. Така че другите са или преди или след вас. Можете да изчаквате малко тия след вас, да ги издърпвате, да им помагате да минат там, където вече знаете как се минава. Можете и да се стремите нагоре, към тези, които са преди вас. Когато си поставяте цел, тя може да е човек, изкачил се много над вас. Можете да видите, че не ви е по силите да го достигнете и да си останете там, където сте или да кретате бавно.

А може и да се мотивирате и да наберете сили и смелост и да го достигнете и евентуално задминете. Ако го задминете, можете да се обърнете назад и да му подадете ръка. Да го подканите да продължи с вас, с вашата скорост и посока. Или да го оставите да ви диша пушилката (ако сте наистина гадни типове). Ако обаче му подадете ръка и той откаже, защото се движи прекалено бавно или защото не му се изкчава по-нагоре или защото му харесва там, където е или се движи, но по друга пътека, която е в страни от вашата, можете или да останете с него за своя сметка или да свиете рамене, да съжалите за загубеното приятелство и да продължите напред и нагоре по своя си път.

И разбира се, колкото по-високо е човекът, когото искате да настигнете и колкото по-бързо се движи, толкова по-голямо е предизвикателството. Понякога за да го настигнете се налага да вложите всичко от себе си и дори повече. Понякога може да ви дойде много и да се откажете. А друг път може и да успеете. И когато успеете и задминете високата си цел, можете да се обърнете назад и да й покажете пътя така, както тя ви го е показвала по пътя ви нагоре. И ако задминатия ви подаде ръка и продължи с вас, всичко става различно.

Реклами
Published in: on януари 23, 2007 at 6:55 pm  2 коментара  

The URI to TrackBack this entry is: https://ladythistle.wordpress.com/2007/01/23/higher-and-faster/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 коментараВашият коментар

  1. everyday life…

  2. Абе я газ нагоре и не се офлянквай.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: